نظرات شما
- درباره آبشار شیرآباد
خیلی زیبا است
میلاد سنچولی
سه شنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۲۱:۵۳:۱۵ - درباره تپه باستاني زيويه
عالیه....
غزال مرادی
پنجشنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۲ ساعت ۱۵:۴۴:۲۰ - درباره خانه حاج علي خان زند
ممنون از اطلاعات خوبتوننننننننننننننننننننننننننن
کوثر
دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۱ ساعت ۲۱:۱۴:۰۷ - درباره نقش رستم
در دوره تورلیدری یه فیلم در مورد نقش رستم دیده بودم که خیلی خیلی جالب بود. با دیدن چنین تصاویری احساس غرور می کنم و تنها میتونم بگم ایران یعنی عظمت و شکوه پس مواظب باشیم به ایرانمون لطمه ای نزنیم خواسته یا ناخواسته...
زهرا حسینی
چهارشنبه ۲۷ شهريور ۱۳۸۷ ساعت ۰۲:۴۰:۵۸ - درباره قلعه خمیر
خاشن
جبارسینگ
دوشنبه ۲۷ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۳۳:۲۰ - درباره چشمه غربالبيز
با سلام خدمت عزیزان.اولین باری که می خواستم به چشمه غربالبیز مهریز برم شورو اشتیاقی نداشتم چرا که به خودم می گفتم چشمه تو استان کویری یزد دیدن نداره. اما وقتی با دوستام به اونجا رفتم فکر نمی کردم چنین چیزی در مهریز باشه.زیبا
ابوئی زیبا
سه شنبه ۲۲ ارديبهشت ۱۳۸۸ ساعت ۱۷:۴۷:۰۱ - درباره مسجد و مدرسه معیر الممالک
این مسجد و گلدسته ها همانیست که جلال ال احمد در کتاب گلدسته ها و فلک نوشته است و از ان بالا رفت...و فلک شد
مهرداد نوذری
چهارشنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۲۲:۱۶ - درباره خواجه اباصلت
با تشکر لطفا آدرس سایت را به نشانی http://www.abasalt.ir در مطلب خود بگنجانید
امور ریایانه آستانه خواجه اباصلت
چهارشنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۲۰:۰۶ - درباره غار هیزج
سلام.از علاقه مندان به مکانهاوجاذبه های گردشگری دعوت میکنم حتما از این روستای زیبا دیدن کنند .
حسین ج
يكشنبه ۱۸ دي ۱۳۹۰ ساعت ۰۶:۵۴:۲۸ - درباره موزه آب
متاسفانه تبلیغ و اطلاع رسانی نمیشود تا مردم و علاقه مندان مطلع شوند و بازدید نمایند.
mohsen
جمعه ۱۹ دي ۱۳۹۳ ساعت ۲۳:۳۰:۵۶ - درباره پوله زیلایی
پوله عشقه!
پنجشنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۱ ساعت ۰۲:۳۲:۰۸ - درباره مسجد مهر آباد
بی نظیر است
e
جمعه ۲۵ اسفند ۱۳۹۱ ساعت ۱۵:۲۵:۲۳ - درباره چشمه سبز
سلام درمورد متن نوشته شده بهرام اول در کنار چشمه گیلاس توسط یک اسب آبی کشته شده نه چشمه سبز
چوپانکاره
شنبه ۱۴ تير ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۳۶:۰۵ - درباره بقعه بی بی شهر بانو
بابا وقتي كه حضرت سجاد به دنيا آمد مادر ايشان در مدينه به شهادت رسيد اين بي بي شهربانو ايشان نيستند وگرنه آيا اين بقعه در شان مادرشهيده يك امام معصوم چهارم ما بود اگر هست يك تاريخ دان مذهبي و غير مذهبي بيايد مناظره بسم الله
سعيد.ق
سه شنبه ۲۳ اسفند ۱۳۹۰ ساعت ۱۴:۲۵:۴۲ - درباره آبشار مارگون
شم می توانید در این مکان قسمتی از بهشت را از زیبایی تجربه کنید توصیه می کنم حتما به این مکان بروید
کامیاب تبریزی پور
پنجشنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۰ ساعت ۰۹:۰۰:۵۳ - درباره کوه های گرمسار
بسيار زيبا و ديدني توصيه ميكنم اونايي كه نرفتن برن
مرسل مرادي
شنبه ۲۸ آبان ۱۳۹۰ ساعت ۰۰:۲۱:۱۴ - درباره آرامگاه دهقان سامانی
Kewl you should come up with that. Exelclnet!
Rulli
جمعه ۱۴ مهر ۱۳۹۱ ساعت ۲۲:۴۰:۰۵ - درباره ييلاق گليان و استخري
خیلی عالیه ممنون اگه امکان داره تصاویری از اماکن دیدنی در سایت گنجانده بشه.
آرشا
دوشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۵۲:۰۶ - درباره رباط شرف
در یک واژه باید گفت: بی همتا رباط شرف نمایشگاه هنر سلجوقیست. هیچ دو تاق این کاروانسرا شبیه یکدیگر نیست. هیچ دو دیوار دو گنبد یکسان نیستند. هر کدام معماری و تزئینات خاص خود را دارند. انگار ترکان خاتون با ساخت این بنا می خواهد هنر پادشاهی تحت سلطه خویش را به رخ دیگران بکشد. باید دید ...
سیاوخش کندریز توسی
شنبه ۰۱ تير ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۱۲:۲۳

گنبد سلطانیه |
|
![]() |
|
نوع بنا : تاریخی قدمت : از سال704 الی 712هجری قمری |
|
در قسمت جنوب غربی کهن دژ (ارگ سلطنتی)، گنبد سلطانیه به عنوان یکی از بناهای عظیم اسلامی و شاید باشکوه ترین آنها، همچون نگینی سربرافراشته و خودنما یی می کند.
این بنا در دوران حکومت سلطان محمد خدابنده (اولجایتو) در مدت 9سال (از سال704 الی 712هجری قمری) احداث شده است. درباره این بنا، در باره این بنا،فرضیه های بسیاری از نظر تناسب ها، ترکیب ها، تلفیق ها و دیگر ویژگی ها از سوی مورخان، جغرافی دانان، باستان شناسان و حتی مردم عادی ابراز شده است که دو وجه غالب دا رند:
نظریه نخست، به مورخان و جغرافی دانان متقدم مربوط است که بنای گنبد را آرامگاه سلطان محمد خدابند« اولجایتو » معرفی کرده اند. نظریه دوم، مربوط به انتساب و اختصاص بنا، از طرف اولجایتو، به آرامگاه علی بن ابیطالب (ع) و حسین بن علی (ع) است.
کارشناسان با بررسی های باستان شناسی و مطالعه عناصر معماری، انتساب و اختصاص بنای گنبد سلطانیه به آرامگاه ائمه اطهار (ع) را مردود دانسته اند و روشن شده است که آرامگاه سلطانیه را غازان و اولجایتو به تقلید از آرامگاه های موجود در ایران ساخته اند.
گنبد سلطانیه، شکوه و بزرگی کلیسای جامع مریم مقدس درفلوراس ایتالیا و مسجد ایاصوفیای ترکیه را تداعی می کند. این بنا، سومین بنای بزرگ تاریخی در جهان و نخستین بنای بزرگ تاریخی ایران می باشد. این بنا در دوران برپایی، بلندترین بنای جهان بوده است.
معماری گنبد سلطانیه، نسبت به آثار مشابه، از نظر عظمت و ابعاد، منحصر به فرد است و نمونه بدیعی از یک آزمایش موفق است. این بنا دارای 5/48 متر ارتفاع،60/25متر دهانه قوس،87/6متر عرض جرز،5/17 متر طول جرز از سمت بیرونی و60/8 متر طول جرز از سمت درونی است. این بنا 8 ایوان مرتفع و نزدیک به50 اتاق و فضای ویژه اتاق مانند دارد. گنبد سلطانیه نخستین بنایی است که تحول معماری دوران سلجوقی به معماری دوره ایلخانی را به وضوح نشان می دهد. سنگینی گنبد عظیم و قوس ها و دیگر عنصرهای معماری را، جرزحای هشت گانه آن تحمل می کنند. محاسبات به عمل آمده نشان می دهند که سنگینی گنبد 200 تنی بر روی جرز ها که سطح مقطع هرکدام50 متر مربع می باشد، استوار شده است. مطالعات اخیر روشن کرده است کحه این عنصرها دارای مقطع تونلی نیز می باشند. این ویژگی، مقاومت جرزها را در برابر زمین لرزه و فشارهای ناشی از باد افزایش می دهد. به کارگیری تیرهای چوبی عاجدار در ابعاد و اندازه های مختلف، از این نظر، حایز اهمیت می باشد.
ملاط این بنا، مخلوطی ازگچ ومقدار اندکی آهک است.گنبد سلطانیه با احتساب طبقه همکف، سه طبقه مشخص دارد: طبقه همکف ایوان های هشت گانه را در خود جای داده است و شامل ایوان های شمال غربی ، شمال شرقی، ورودی و ایوان جنوبی مشرف به تربت خانه است. طبقه اول در40/9 متری ازکف کنونی بنا قرارگرفته و دارای دهلیزهای ارتباطی است که دورتادور بنا را احاطه کرده اند. طبقه آخر در80/27 متری از کف قرار گرفته است. در این طبقه ، پا طاق گنبد و پایه های هشت ضلعی مناره ها
قرار دارند .ارتفاع پاطاق این طبقه 40/1 متر و ارتفاع گنبد از طبقه آخر 19 متر است .
ورودی سردابه در ایوان ضلع جنوبی قرار گرفته است. طرح سردابه بسیار پیچیده و شامل 7 واحد حجمی است که با یک دیگر ارتباط فضایی ندارند. این روش مقبره سازی با هیچ کدام از مقبره های شناخته شده کنونی ایران قابل مقایسه نیست. به احتمال قریب به یقین ، سردابه بر اساس بینش و تفکرآیین های مذهب شمن پرستی مغولی طرح ریزی شده است. با توجه به فلسفه و عقاید شمن پرستی و تأکید آن بر وجود ارواح خبیثه و انوع جادو، برای جلوگیری از ورود و مزاحمت ارواح خبیثه به حریم قبرها، گماردن محافظان و تعبیه مکان هایی برای برآوردن منظورهای فوق ، امری ضروری بوده است.
گنبد سلطانیه از نظر تزئینات نمایشگر مرحله کمال معماری گذشته ایران است و خلاقیت طراحان، معماران و مهندسان زمان خود را به نمایش وداوری گذاشته است. در این بنا، دو لایه آرایش وزینت معماری شناسایی گردیده است: قسمتی از تزئینات لایه دوم به دوران اولجایتو و اوایل دوران سلطان ابوسعید بهادر تعلق دارد. تزئینات لایه نخست ، به طور کلی، با پیشرفت کار ساخت بنا اجرا گردیده و در هنگام افتتاح ابواب البر، پایان پذیرفته است.
عمده ترین عنصر های تزئیناتی درگنبد سلطانیه عبارت اند از: تزئینات آجری،گچ بری، کتیبه نویسی وکاشی کاری که همگی با هم و با هماهنگی جالب توجهی سامان یافته اند.
طولانی ترین کتیبه این بنای تاریخی کتیبه ای است که در فاصله 360 سانتی متری از کف گنبد، و در عرض 75 سانتی متری دورتادور بنا نوشته شده است و به سوی ایوان ها و جرز ها ادامه یافته است. دو این کتیبه، سوره «فتح» به خط زیبای ثلث نوشته شده است. در بالای هر یک از ایوان های هشت گانه، یک حدیث ذکر گردیده است. در سطح قوس، در طبقه دوم ایوان شرقی، کتیبه ای از آجر های پیش بر در زمینه کاشی کاری معرق به رنگ سبز و آبی وجود دارد. بر این کتیبه، آیه125 سوره مبارکه « بقره» (سو ره یکم) به خط کوفی نوشته شده است.
در سطح جرز ایوان های جنوب شرقی و جنوب غربی، طرح های تزئینی به شکل ترنج با رنگ آبی طراحی گردیده اند و خط های کلی این نقش ها، اسلیمی است. در لابه لای این نقش های اسلیمی، کلمات ابوبکر، عمر، عثمان و علی، حسن و حسین پیوسته تکرار شده اند. این گنبد به تنهایی یکی از شگفتی های معماری در ایران و جهان به شمار می رود و از ارزش های درجه اول جهانگردی برخوردار است.
|
|
آدرس :در قسمت جنوب غربی کهن دژ (ارگ سلطنتی) | |
تعداد بازدید : 10592 |
تعداد نظرات : 17
زهرا حسینی
پس عکس گنبد سلطانیه کو؟ حیفه که جزو جاذبه های ثبتی یونسکو باشی ولی عکست توی iranpedia نیاد... ممنون میشم اگه عکس هم بذارین. چهارشنبه ۲۷ شهريور ۱۳۸۷ ساعت ۰۲:۴۹:۱۴ محمد حسین کلانتری سلام ممنون از شما اگه اطلاعات بیشتری از سلطانیه خواستید به سایت من سر بزنید soltanieh.ir.ae چهارشنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۰ ساعت ۲۳:۴۸:۰۴ زهرا ابراهیمی چرا در مورد علت استفاده از این سوره ها چیزی ندارید؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ سه شنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۲ ساعت ۲۳:۰۹:۳۶ مصطفی شیبانی با سلام. بنده شهریور 93از این مکان زیبا دیدن نمودم اما متاسفانه محوطه اطراف ان اصلا صحنه جالبی نداشت و حتی میراث فرهنگی به خودش زحمت نداده بود در این فضای به این بزرگی درختکاری و ایجاد فضای سبز کند به جز یک محوطه محدود . دوم اینکه در اطراف ان چند حسینیه و مسجد داخل محوطه ساخته شده بود که اصلا جای چنین مکانهایی نبود و نمای زیبای گنبد را به هم زده بود و جالب تر اینکه فاضلاب این حسینیه در وسط خیابان محل عبور مردم بیرون میزد و انسان را به یاد چشمه می انداخت اما از نوع کثیف ان. چهارشنبه ۲۶ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۱۴:۱۷ 13 نظر درحال تایید است و یا بدلیل مغایرت با ارزشهای انسانی حذف شده است |
نظر خود را در مورد گنبد سلطانیه ثبت کنید.
|